Selv leger kan bli syke – men kjenner du dine rettigheter ved avbrudd i praksis

Alltid beredt, heter det, og det å tenke gjennom hvilken situasjon som kan oppstå om du skulle bli syk, kan spare deg for mange bekymringer om uhellet skulle være ute.
Fra venstre; Grethe Veiåker Nielsen, Tone Houge Holter og Hildegunn Dalland.

Fra venstre; Grethe Veiåker Nilsen, Tone Houge Holter og Hildegunn Dalland i SOP bidrar gjerne med råd og veiledning til leger som har spørsmål om ytelser knyttet til sykeavbrudd og pensjon. De øvrige spesialrådgiverne i SOP, Ane Erichsen Øverland, Niklas Jakob Søberg og Hege Elisabeth Wennersgaard er ikke avbildet. Foto: Lene Søgaard Gloslie

Av Lene S. Gloslie

VIKTIG: Det gjøres oppmerksom på at deler av innholdet i den opprinnelige artikkelen i Legekunsten ikke lenger stemmer overens med regelverket. Artikkelen er derfor omskrevet og oppdatert. SOP har nye vedtekter fra 1.1.2025, og kravet om driftsavtale for leger som driver praksis gjennom aksjeselskap er fjernet. Les om denne regelendringen på PSLs sider

– Alle leger er medlem i Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP). Hvordan du som lege er organisert gir allikevel noen viktige forskjeller i hvilke rettigheter du har ved avbrudd i praksis, sier Tone Houge Holter, seksjonssjef i SOP.

Sammen med spesialrådgiverne Grethe Veiåker Nilsen og Hildegunn Dalland i SOP har hun satt seg ned med Legekunsten for å snakke om ulikhetene i rettigheter for næringsdrivende leger med og uten driftsavtale, og for leger som påtar seg konsulentoppdrag

Helprivate og avtalespesialister

– Både som avtalespesialist og helprivat kan du ha rettigheter i SOP ved avbrudd i praksis. Inngangsvilkåret for alle privatpraktiserende leger er at legen driver en selvstendig og uavhengig praksis, sier Grethe Veiåker Nilsen.

Inngangskravet om at avbrudds-ytelser opptjenes på basis av virksomhet man selv driver, innebærer at legekonsulenten ikke har noen rettigheter i SOP

Grethe Veiåker Nilsen
Spesialrådgiver i Den norske legeforening
Hva med legekonsulenten?

Når det gjelder leger som leier seg inn som konsulent i andre virksomheter, som Aleris eller Dr. Dropin, er situasjonen en annen. Inngangskravet om at avbruddsytelser opptjenes på basis av virksomhet man selv driver, innebærer at legekonsulenten ikke har noen rettigheter i SOP. Som regel har heller ikke konsulenter ansattrettigheter i virksomheten der de er innleid.
– For disse legene er det særlig viktig å sikre inntekt ved avbrudd gjennom egen sykeavbruddsforsikring, men også tenke på privat pensjonsforsikring, sier Veiåker Nilsen.

Hvordan beregnes avbruddsytelser

Kravet til organisasjonsform står sterkt, og vil ved beregning av avbruddsytelser bli vurdert.
– Når det gjelder legespesialister i gruppepraksis kan det vise seg at de ikke driver så selvstendig og uavhengig som kravet tilsier. Det er helt i orden å ha etablert et felles driftsselskap som et aksjeselskap, men legen skal allikevel ha styringsrett over egen praksis, sier Houge Holter.
Dette innebærer at legen skal ha ansvar for egne pasienter, og selv være den som krever inn egenandeler. Dersom selskapet er noe mer enn et rent driftsselskap, vil det bli en vurderingssak om kravet til organisering er oppfylt.

Ytelser gis basert på et reelt avbrudd fra praksisen du driver, og at du må være minst 50 % sykemeldt

Det er inntektene fra foregående år som benyttes til å beregne ytelser, men det gjøres unntak når legen er nyoppstartet i praksis. Erfaringen er at vi alltid finner en løsning for å komme frem til et beregningsgrunnlag, sier Hildegunn Dalland.

Sykeavbruddsforsikring

SOP har en egen avtale med Storebrand om sykeavbruddsforsikring. Dette er ikke avtalen som tilbys gjennom Akademikerne, men en egen avtale som er inngått på bakgrunn av at leger ofte har rettigheter fra SOP i bunnen.
– Når det gjelder avtalespesialister trenger de gjerne en egen sykeavbruddsforsikring, siden de mister driftstilskuddet etter 16 dager ved sykdom. Vi anbefaler at de som har klasse 3 tilskudd, og store avtalepraksiser, bør ha en god forsikring. Men også de som ikke har driftsavtale bør ha det, spesielt dersom de har organisert seg på en slik måte at de ikke har rettigheter i SOP, sier Veiåker Nilsen. Privatpraktiserende leger som ikke fyller vilkårene for avbruddsytelser fra ordningen, er fortsatt medlem av SOP og har tilgang til sykeavbruddsforsikringen i Storebrand.
Sykeavbruddsforsikringen er fradragsberettiget i næringsoppgaven, og er bedre enn NAV sine ytelser, der næringsdrivende får 80 % etter 16 dager. Dersom du har et aksjeselskap er du ansatt, og vil da få 6G av NAV.
– Det mange erfarer er at det kan være vanskelig å få vikar ved sykdom, noe som kan føre til store utgifter. Med sykeavbruddsforsikringen kan du forsikre deg for inntil 3 300 kroner per dag, sier Dalland.

Vi anbefaler alle å forsikre seg tidlig i karrieren

Grethe Veiåker Nilsen
Spesialrådgiver i Den norske legeforening eksempel med tittel som flyter over to linjer
Tegn forsikring tidlig

– Vi anbefaler alle å forsikre seg tidlig i karrieren. Forsikringen er rimeligere jo yngre du er, samtidig erfarer vi at det er viktig å ha et bevisst forhold til det å forsikre inntekten sin, og ikke bare huset og bikkja. Dersom du litt senere skulle gjennomgå sykdom, og tegner forsikring i etterkant, kan du få reservasjon for sykdommer du har hatt, for eksempel muskelsykdommer eller psykiske lidelser. Underveis i karrieren kan forsikringsbehovet selvfølgelig også øke, og du vil da kunne bli bedt om en ny helseerklæring, men inntil 10 % økning godtas uten ny helseerklæring, sier Veiåker Nilsen.

Sist oppdatert 24.04.2025